Noordzee weer klaar voor mosselkweek | Aquacultuur vlaanderen

Noordzee weer klaar voor mosselkweek

Op 9 december 2015 werden twee leden van het Vlaams aquacultuurplatform geïnterviewd door Focus over de mogelijke mosselkweek rond windmolenparken.

Bekijk hier de reportage.

Er worden straks opnieuw mosselen gekweekt voor onze kust.

Daarvoor blijken de windmolenparken een geschikte plaats te zijn. De mosselkweek start eerst als proefproject en wordt in een latere fase gecommercialiseerd. De technische en economische haalbaarheid kwam aan bod tijdens het Vlaams Aquacultuur Symposium in Oostende. "Het gaat om een volledig ander systeem. We stappen af van de mosselkooien.  Het zullen zogenaamde longlines zijn die hebben minder last van de zware inbeukende golven", zegt Daan Delbaere Marien Bioloog bij het ILVO. De mosselteelt was in het verleden geen succes. Het SDVO avontuur eindigde in een debacle en de Belgica mossel raakte nooit echt commercieel van de grond.

Duurzame kustverdediging

Een ander mogelijk pilootproject is een ecosysteemgerichte kustverdediging en aquacultuur door middel van zogenoemde bio-bouwers: organismen die een positieve invloed kunnen hebben op hun omgeving. Een laatste idee is een broedhuis voor de ontwikkeling van larven van verschillende soorten vis, schaal- en schelpdieren.  Die zouden geproduceerd kunnen worden voor de bevoorrading van kwekerijen.