Nieuws | Aquacultuur vlaanderen

Nieuws

FAO-overzichtsrapport over zeewier en microalgen

30 juli 2021

Een nieuw rapport van de FAO biedt een evenwichtig overzicht van de algensector met een focus op de bijdrage en het potentieel ervan in de wereldwijde ontwikkeling van de aquacultuur.

Nieuwe partners voor de bouw van de Zeeboerderij

30 juli 2021

Colruyt Group haalt Belgische partners aan boord voor de bouw van de eerste fase van Zeeboerderij Westdiep.

Effecten van visvoeders op basis van bacteriële en verwerkte dierlijke eiwitten

30 juli 2021

Een studie die de effecten vergelijkt tussen voeders gemaakt van vismeel en voeders op basis van bacteriële en verwerkte dierlijke eiwitten is gepubliceerd in frontiers in Marine Science.

 

'On the Horizon' Online webinar - 29 september

30 juli 2021

OP 29 september van 10:00 tot 12:00 organiseert EATiP een eerste webinar in een serie om de output van specifieke aquacultuur projecten van Europese projecten te presenteren.

Spinoff van UGent speurt razendsnel ziektes in aqua- en hydrocultuur op

26 juli 2021

Kytos, een spin-off van de UGent, heeft een algoritme ontwikkeld om de microbiële kwaliteit te meten. De techniek zal vooral worden ingezet in de aquacultuur en hydrocultuur, zodat de landbouwer veel sneller gewaarschuwd wordt over besmettingen en meteen maatregelen kan nemen.

Video: 'EMODnet for Aquaculture'

14 juli 2021

In deze korte film wordt getoond hoe EMODnet open gegevens en informatie verstrekt ter ondersteuning van de aquacultuursector.

De eerste mosselen van de Vlaamse banken op de markt

14 juli 2021

Brevisco en een Noord-Franse mosselkweker hebben in volle Noordzee, net over de grens met Frankrijk, een succesvolle mosselkweek op touw opgezet.

Video: 'Seaweeds - A part of everyday life'

14 juli 2021

Een video van IMTA Canada toont in deze video de rol, de toepassingen en de waarde van zeewier in mariene ecosystemen, de economie en onze samenleving.

Het potentieel van groene zeewieren voor aquacultuur

5 juli 2021

Er is diversificatie van zeewiersoorten nodig voor een innovatievere en duurzamere aquacultuursector. De verschillende toepassingen en teeltmethoden van groene zeewieren worden beschreven in een recente paper van Moreira et al., 2021.

De duurzame ontwikkeling van visserij en aquacultuur

18 juni 2021

Na de publicatie van het SOFIA 2020-rapport sprak Dr. Matthias Halwart, Senior Aquaculture Officer bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, met The Innovation Platform over de uitdagingen waar de aquacultuursector voor staat.

Lessen van China over geïntegreerde aquacultuur

18 juni 2021

Tijdens een meeting tussen Universiteit Gent en Chinese experten in IMTA werden de voordelen van polycultuur en IMTA, zoals het stimuleren van de duurzaamheid van het systeem, het recycleren van voedingsstoffen en het verhogen van de productiviteit in detail besproken.

Consultation - Towards a strong and sustainable EU algae sector

18 juni 2021

De Europese Commissie heeft tot 11 augustus een openbare raadpleging gelanceerd over het 'EU algae initiative' dat gepland is voor 2022.

 

Veevoederfabrikant ziet grote toekomst voor aquacultuur

18 juni 2021

Diervoederfabrikant Lambers-Seghers uit Baasrode heeft zijn activiteiten uitgebreid naar voeder voor de aquacultuursector. Het familiebedrijf richtte daarvoor LS Aqua op in het West-Vlaamse Hooglede voor de productie van vismeelvervangers en -concentraten.

Video over duurzame aquacultuur en circulaire economie

18 juni 2021

Het European Institute of Innovation and Technology EIT Food, produceerde een video om consumenten te laten kennismaken met enkele innovatieve aquacultuurtechnologieën die bijdragen tot een duurzame productie van vis- en schaaldieren tegen een lagere CO2 uitstoot en een lager waterverbruik.

Blue Farming: A new vision for EU Aquaculture

18 juni 2021

Op 27 mei vond de stakeholders conferentie plaats over 'Blue farming in the European Green Deal' en werd een visie voor duurzame aquacultuur productie en consumptie in de EU voorgesteld.

Pagina's