Over ons | Aquacultuur vlaanderen

Over ons

Het Vlaams Aquacultuurplatform werd opgericht in september 2012 door Minister-President Kris Peeters met de bedoeling de ontwikkeling van de Vlaamse aquacultuursector te stimuleren en te faciliteren. Voor meer informatie over de huidige structuur en werking van het platform, klik hier.

Larven van de mossel Mytilus edulis (Artemia Reference Center)
Kroeskarper (Carassius carassius) gekweekt als pootvis op de viskwekerij van INBO te Linkebeek
Gekweekte kwabaal (Lota lota) op de viskwekerij van INBO te Linkebeek
Algenkweekinstallatie van Proviron
Schelpdierkweek van Aquacultuur Oostende bvba in de Spuikom te Oostende
Conferentie van Aquacultuur Vlaanderen over het opstarten van een aquacultuurbedrijf in Vlaamse context
Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw te Kruishoutem

 

Waarom?

Het Vlaams Aquacultuurplatform wil via deze website het aquacultuurlandschap in Vlaanderen schetsen, dat in de recente jaren aan dynamisme en ondernemingskracht heeft gewonnen. Deze website heeft als bedoeling zoveel mogelijk informatie te verzamelen, zonder filter of censuur, over en voor de Belgische aquacultuursector en zijn exportproducten. Het Vlaams Aquacultuurplatform organiseert ook jaarlijks een symposium en een aantal netwerkmomenten waarop alle betrokkenen en geïnteresseerden uitgenodigd worden om te participeren.

 

Voor wie?

Actoren vinden hier informatie over recente trends en ontwikkelingen, Vlaamse bedrijven actief in de aquacultuursector en activiteiten in Vlaanderen omtrent aquacultuur. Startende ondernemers vinden hier de nodige informatie over opleidingen, regelgeving en mogelijke subsidies voor het opzetten van een bedrijf in de aquacultuur. Onderzoekers kunnen zich hier informeren over lopende projecten, initiatieven en recente onderzoeksresultaten in de sector.

 

Moderne Aquacultuur

Deze video geproduceerd door de ‘FAO visserij en de aquacultuur’ toont de grote keerpunten in de ontwikkeling van de aquacultuur wereldwijd. © FAO www.fao.org

 

Nieuws

Webinar: Aquaponics, van theorie naar praktijk

30 oktober 2020

Op 18 november organiseert het Interreg-project Smart Aquaponics een webinar die alle facetten van de opstart van een aquaponics systeem uit de doeken doet. Inschrijven kan vanaf nu.

Qingdao, China’s zeewier epicentrum

26 oktober 2020
In Qingdao, een stad gelegen aan de Gele Zee bloeit de zeewieraquacultuur.

Stap mee in het Landbouwtraject Waterlinzen van Inagro

26 oktober 2020

Inagro onderzoekt binnen het Landbouwtraject Waterlinzen de mogelijkheden van eendenkroos als duurzame eiwitbron en waterzuiveraar. Professionelen uit de aquacultuursector worden uitgenodigd te participeren in de gebruikersgroep van dit traject.

Belgian Flat Oyster Day op 24 november

23 oktober 2020

Op dinsdag 24 november organiseren het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, de UGent en het Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek de eerste Belgian Flat Oyster Day.